0

"Поздравявам българското правителствто за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача. Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност за страната ", заяви президентът Румен Радев.

„Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хизбула” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации. Анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти”, добави държавният глава.

Според Радев това откорява дефицит от способности на структурите за защита на националната сигурност, както в техните възможности да противодействат на тези нови заплахи, така и на нашите възможности да прилагаме подобни способи. „Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури за защита на националната сигурност и налагат също така придобиването на нови способности, които да бъдат адекватни на тези съвременни заплахи”, категоричен е президентът.

В разговорите участваха председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.