0

П резидентът Румен Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Папката прие кандидатът за премиер Мария Габриел.

Оттук нататък коалицията има една седмица, за да го върне изпълнен, след което съставът и структурата му трябва да бъдат гласувани от парламента. До момента няма категоричен отговор от втората политическа сила - коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" дали ще подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Кандидатът за премиер Мария Габриел обяви, че готви експертно правителство за една година. 

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

„Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство. За това моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитетът на България”, добави номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.