0

З а 1 см по-голям от позволеният багаж може да бъде отказано качване на борда на самолета. 

Този риск грози пътниците заради затягащия се през настъпващия пиков сезон контрол върху ръчния багаж, научи „Телеграф“.

Евтино

Проблемът касае основно пътниците на т.нар. нискотарифни авиокомпании, в които за ръчен багаж се заплаща допълнителна такса. Пътниците на четирите такива авиокомпании, които обслужват българските летища, имат право само на един безплатен ръчен багаж – малка чанта с размери до 40x20x25 cm.

ЗОРЪТ НЕ ПИТА: Фиркан пасажер не устиска, извади го в самолета и се изпика в чашка!

Тези размери отговарят на малка раничка, чанта за лаптоп или дори по-едра дамска чанта. Допълнително пътниците имат право да качат в салона и стандартна чанта на колела с размери 55x40x20 см и тегло до 10 кг. Това обаче се заплаща, като цената варира от 20 до 60 лв., когато покупката е извършена онлайн.

Правила

За спазването на правилата отговарят фирмите оператори, на които авиокомпаниите плащат да извършват наземного обслужване по летищата. Точно тези фирми от месец насам са започнали да получават писма с настояване от авиокомпаниите контролът да бъде засилен до крайна степен.

Почина летецът, първи обиколил Земята без да каца 40 211 км

В продължение на години той бе занижен, а пътниците масово биваха допускани в салона с багажи, които надхвърлят ограниченията с до няколко сантиметра. Кутиите за проверка на размер пък масово не се използваха.

Опарени

Сега обаче контролът по правилата се затяга, а първите опарени пътници вече са налице.

„Безброй полети сме имали. Никога досега не ни се е случвало нещо подобно. На летището в Братислава на полет за София служител отказа да ни допусне на борда с куфар, който стърчеше точно 1 см от кутията за оразмеряване. Категорично не приеха аргумента ни, че вътре има само дрехи и дори с лек натиск на ръката куфарът се свива до точните размери“, разказа за „Телеграф“ Здравка Маркова, която пътува със семейството си за празниците. В крайна сметка тя била принудена да заплати 70 евро.

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА: Самолетите на Тейлър Суифт обиколили света 7 пъти! (ВИДЕО)

„Иначе казаха, че няма да ни допуснат на борда на самолета“, каза Маркова. Още поне петима пътници на борда изгърмели със същата такса. 

Официално преди около месец от „Райънеър“ предупредиха и директно пътниците си чрез мейли и известия от мобилно приложение. В съобщенията се акцентираше върху размерите на багажа и се обясняваха последствията от опитите правилата да се заобиколят.