0

Н овият шеф на парламента Росен Желязков ще участва в държавната делегация, която тази година ще отиде в Рим за 24 май. Той ще се поклони пред мощите на св. Кирил Философ, а родни свещеници ще служат литургия на български език в базиликата „Сан Клементе“. 

Това разказа пред „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който ще бъде начело на духовната делегация. По думите му кой от управниците ще присъства, се решава на ротационен принцип. 

Митрополит Антоний и членове на епархийския съвет в момента са в Ерусалим.,  

 Митрополит Антоний и членове на епархийския съвет в момента са в Ерусалим.,  

Ротация 

„През 2021 г., когато за първи път беше служена и литургия на български език в базиликата „Сан Клементе“, в делегацията беше президентът Румен Радев. Миналата година пътува бившият премиер Кирил Петков, а тази година честта се пада на председателя на Народното събрание. Това се прави на ротационен принцип. Тази година засега няма изменения“, допълни митрополит Антоний. 

По традиция за празника на българската писменост делегацията ни присъства на Божествена света литургия в „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на свети Кирил. След това се провежда и среща с папата, но тази година с оглед и здравословното състояние на Франциск все още не е потвърдено дали такава ще се проведе. Със сигурност българските духовници и държавници ще се срещнат с  държавния секретар на папата - кардинал Пиетро Паролин.

с

 с

История

Преди да излети за Ватикана с делегацията, митрополит Антоний прави поклонническо пътуване по светите земи. Той е с представители на съвета на  Западнo- и Средноевропейската епархия. Вчера те бяха стигнали до Ерусалим, където се поклониха на Божи гроб.