0

С лужбите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини. Това обясни в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Веселин Тодоров, управител на фирмата, която доставя машините за изборите. Гаранционната поддръжка, с която е ангажирана фирмата, става не по време на вота, а преди това, обясни той. 

По думите му за предстоящите избори комуникацията с ЦИК, за да се направи профилактика на дефектирали машини, вече е започнала. Самата профилактика обаче - още не. „Когато някой нещо трябва да прави, той трябва да бъде проверен от всички служби – МВР, ДАНС", посочи Тодоров. Той допуска, че служителите се проверяват за досиета в службите.

На въпрос не е ли съмнително машините обаче да се съхраняват в частен склад, той отговори: „Това че складът е частен, според мен, е добре. Държавата не е много годна да прави каквото и да било, тя може да контролира, да надзирава, да създава нормативна уредба, но нали виждате - няма молове и хипермаркети, строени от държавата”.

В разговора се включи и Стоил Цицелков, предс. на Обществения съвет към ЦИК. Той също няма притеснения за частния склад. „Тези машини винаги са били съхранявани в този склад. Охраната се осигурява от МВР. Там има добри условия съхранение, тук новина няма. Друг е въпросът, че ако е толкова важно, държавата има ресурс, може да осигури места”.

Неговото притеснение е за фалшивите новини и използването на "недобрата осведоменост на обществото като цяло за изборните технологии, за самия процес и нещата, които се случват". "Това в предишни избори обикновено води до фалшиви новини, до извънредни пресконференции, до едно политическо говорене за машини, за отрязъци. Всичко това може да се избегне, ако обществото е добре информирано какво и как се случва”, подчерта Цицелков. По думите му практиката в България е показала, че проблемите се случват най-често на ниво СИК.