0

З а пръв път у нас използването на телефон ще води до санкции за пешеходците. 

Това ще се случи, ако парламентът приеме проектопромени, предложени от Министерския съвет, според които те вече няма да имат право да говорят по него, докато пресичат.

Забрана

При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки, като не могат да ползват мобилен телефон, е записано в проектотекстовете. Обхватът на разсейващите средства също така е разширен и с всякакво друго друго мобилно устройство за комуникация или друго средство, отклоняващо вниманието.

ОБРАТ с отнемането на колите на пияни и дрогирани шофьори!

Пешеходците, указва специален текст, са длъжни да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение. За нововъведеното нарушение на пешеходците остава в сила генералният размер на глобата за този вид участници в движението – 20 лв. Целта е да се предотврати разсейването на пешеходците в опасна ситуация.

С проектопромените се въвежда и забрана колоездачите да боравят с телефон и таблет, докато карат. Досега такава забрана имаше само за водачите на електрически тротинетки. И за двете групи се въвежда задължението да слизат от превозното средство и да пресекат на собствен ход на зебра. Целта е да избегнат случаите, в които рязко изскачат пред колите на платното.

Златен

Промени се въвеждат и за т.нар. златен талон, който печелят всички водачи, които нямат нарушения на пътя в продължение на 6 години. По силата на премахването на синия хартиен талон златният също отива в историята и става дигитален. Шампионите без нарушения вече ще се отбелязват в Националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания.

ПОДРЕДИХА ГИ: 500 лв. за пиян до млад шофьор!

На тях няма да им се отнемат контролни точки, ако бъдат хванати в нарушение, освен ако прегрешението не е от тези, за които по закон се отнема книжката или са престъпление. В случай на нарушение дигиталният златен талон ще се заличава, а водачите ще се изравняват по ниво с всички останали – с 37 точки.