0

В торият опит да бъдат превързани очите на статуята на "Света София" в центъра на столицата се оказа успешен. Тази сутрин тя осъмна с черна превръзка на очите, предаде БНР.

Само преди пет дни, на 16 октомври, Николай Веселинов- кандидат районен кмет на "Красно село" се опита да превърже очите на каменната Света София, но тогава опитът му беше осуетен от полицията. Тази сутрин обаче е успял, а самият той публикува в профила си и снимки с резултата от посегателството.

Статуята на Света София е висока 24 метра и е поставена по случай настъпването на третото хилядолетие. Монументът е издигнат на мястото, където в античността се е намирала главната западна порта на някогашния град. На 9 април 809 г. през нея е влязъл хан Крум с българска обсадна войска.

Фейсбук

Мнозина столичани обаче не одобряват статуята и твърдят, че визията на светицата няма християнски корени, а е символ на смъртта. Според противниците на статуята тя носи езически белези, понеже в едната си ръка държи погребален венец, в другата - монета за затваряне на очите на мъртвите, а на лицето си носи тракийска погребална маска. Във Фейсбук има и групи, които настояват за премахването от центъра на столицата на статуята.

Авторите на монумента - скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, обаче са категорични, че статуята на Св. София не е проектирана като християнски символ, а като символ на града.

Не е ясно какъв е мотивът на мъжа, който сложи днес черната превръзка върху очите й и дали търси само предизборен ефект, или споделя негативните настроения на противниците на монумента, продиктувани от религиозни подбуди.