0

Г лавният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка! 

„След 41 години служба на родината, 34 от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР”, заяви той на брифинг пред сградата на МВР.

Решението на Тодоров идва на фона на отказа на държавния глава Румен Радев да го отстрани от поста по искане на правителството на Николай Денков.

ОЧАКВАНО: Президентът отказа да освободи главния секретар на МВР

"Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. Този пост не е самоцел, аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда", отсече Тодоров и захапа вътрешния министър.

"Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опита да се използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели е недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, а не като причина. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите за моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че нашето МВР ще прави нашите избори", разясни той. 

СЛЕД СРЕЩА НА СЛУЖБИТЕ ПРИ ПРЕМИЕРА: Пада главата на главсека на МВР! Денков поиска спешно отстраняване на Петър Тодоров

Тодоров подчерта, че професионалната оценка за работата на служителите на МВР и на него като ръководител е записана в докладите за дейността на министерството за 2022 г. и първото полугодие на 2023 година. "Там цифрите сами по себе си говорят достатъчно красноречиво", уточни той. 

"Категорично заявявам, че не желая да ставам част от опитите за политическа употреба на МВР. С поголовната смяна на директори на Окръжни дирекции, показали изключителни резултати в борбата с престъпността и борбата с нарушенията на изборното законодателство, както и добри ръководни качества, показва всичко това. Откакто станах главен секретар на МВР демонстрирам пълна решимост в борбата с това порочно явление купуването на гласове. Резултатите от последните избори, които бяха направени, са видни, те са във възходяща форма. Явно преча с тези резултати. Не искам да се разгражда нещо, което е постигнато", обобщи отиващият си главен секретар. 

При встъпването си в длъжност Калин Тодоров заяви пред служителите, че е един от тях. С всеки един от тогава с дейността си доказва, че това не е вярно. Ако този министър бе останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези вреди върху системата под политически натиск", посочи той и отправи послание до колегите си от полицията: "Нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. МВР е преминавало и през други тежки периоди, в които са се опитвали да го подчинят политически. В мое лице служителите на МВР винаги ще имат приятел".

Накрая Тодоров благодари за доверието на президента и за подкрепата, която получава от него и в настоящия момент.

"Служа на Република България", заключи Петър Тодоров и си тръгна без да отговори на журналистически въпроси.