0

С лед вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в Карловско, в района, пострадал от потопа, се появиха мародери. Хората се оплакват, че изчезват всякакви вещи - от метал, събиран за вторични суровини, през лопати и колички, до компютри. Освен полицията, и рокери излязоха на доброволни патрули. Хората, пострадали от стихията, вече се сблъскват и с психически проблеми. За помощ се търсят психолози, посочва NOVA.

Междувременно стана ясно, че общо 378 домакинства ще получат първоначална помощ от по 375 лева. А правителството готви план за помощ на целия регион. Шест са семействата, чиито къщи са напълно разрушени от бедствието и се нуждаят от временни жилища.

„Тези хора са при свои роднини. Ние ги настанихме първото денонощие в кметства, в читалища. Днес на заседанието на Министерския съвет ще предложа на министър-председателя да бъде намерено решение за тези семейства, които не могат да се върнат в домовете си”, заяви Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.



30 къщи са сериозно увредени. Спешно е необходимо укрепването им и строителни материали. Ясен е вече броят на домакинствата, които ще получат по 375 лева еднократна помощ.

„Днес списъците са готови и до края на деня ще бъдат предадени на Агенцията за социално подпомагане. Описът на разрушените и повредени домове ще продължи поне седмица”, заяви Кабаиванов.