0

Б ългария става четвъртата държава, която ще опита временно да ограничи вноса на продукти от Украйна. След серията протести на зърнопроизводители у нас - Министерството на земеделието ще предложи на кабинета „Донев” временна забрана на вноса от Украйна.  Очаква се в забранителния списък да бъдат включени: пшеница, слънчоглед, царевица, мед, яйца, мляко, месо, плодове и зеленчуци и др., посочва NOVA.

Новината дойде след среща на зърнопроизводителите с министъра на земеделието. По последна информация към момента няма фиксиран период, за който ще важи забраната, а ще се наблюдава пазарът. Предложението ще бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет.

„Министерство на земеделието ще входира в МС искане за спиране на вноса и регулиране на транзита на доста дълъг списък от продукти, които са определили министерството за проблемни за пазара в България”, обясни Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Вече 7 месеца гледаме изявленията на ЕК. Ние сигнализираме за проблема и ответни действия няма. Видя се, че Полша, Словакия, Унгария взеха мерки и ако в момента българската държава не предприеме такива мерки, това би увеличило натиска върху нашата страна, така че мисля, че това е най-правилното решение към момента”, заяви Проданов.