0

Г олямото българско знаме бе издигнато на Роженските поляни край Смолян, видя "Телеграф".

Откриването на монумента с българското знаме пилон и на Рожен събра хиляди патриотично настроени българи. Националният трибагреник за пилона с височина 111 м и бе издигнат под съпровода на националния химн изпълнен от представителния гвардейски оркестър на Българската армия. До огромния пилон трикольорът бе носен от млади български доброволци под съпровода на 300 родопски гайди.

Знамето ни вече се вижда от Бяло море, издигнахме го на най-високия пилон в ЕС!

Президентът Румен Радев пристигна на откриването на 111-метровия пилон в Рожен и смъмри критиците на инициативата, чийто патрон е, като обяви недоволството от изливането на бетон в родопските поляни за "нихилизъм и безродие".

Румен Радев на Роженски поляни
а а а
4

"Днес водени от завета на нашите деди, ние заставаме заедно да издигнем българския флаг - колкото не сме дръзвали да видим в мечтите си. Днес казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят тази инициатива", обяви Радев от Рожен.

Освен като патрон на Роженския пилон, Радев и служебният му кабинет се оказаха сред основните "благодетели" на кампанията, като поне 144 000 лв. от държавни фирми и горски стопанства са пренасочени към дарителската сметка за пилона.

В останалата част от речта си Радев определи инициативата с гигантския български флаг като "съживяване на паметта на хиляди храбри българи, които загиваха под българското знаме, но не допуснаха да попадне в плен.

"Отдаваме признателност към поколенията невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите върхове в спорта, науката и културата. Ще издигнем нашия завет към бъдещите поколения - да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи. И така както нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, да положим усилия да премогнем границите вътре в себе си, които ни разделят", каза още той.

ЗАПОЧНА СЕ: Трескава подготовка за издигане на най-високото знаме на Балканите (ГАЛЕРИЯ)

"Знаем от нашата история, че само буден, обединен и повярвал в своите сили народ може да устоява на историческите върхове и да гради с достойнство собствените си съдбини. Тази година ще отбележим 111 г. от освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-преображенското въстание. Трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима", каза още Радев.