1

Българският трибагреник, който бе издигнат на Роженските поляни, се вижда на повече от 150 км и може да се наблюдава с просто око от бреговете на Бяло море.

Издигането му бе съпроводено от изпълнението на националния химн, изсвирен от 300 гайди и изпят от над 3000 патриотично настроени наши сънародници в сърцето на Родопите. Родолюбците изпълниха Роженските поляни още в ранния следобед в четвъртък в трепетно очакване. Пилонът „Рожен“ е най-високият в Европейския съюз, а знамето, издигнато на него, е на внушителната надморска височина от 1430 метра. Това обясни специално за „Телеграф“ председателят на Фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев. „Знамето е на най-високото място в цял свят“, категоричен е той.

Бяха опънати палатки на родолюбиви организации.

 Бяха опънати палатки на родолюбиви организации.
Бойко Кичуков

Годишнини

Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязват през 2023 г. - 111 години от Освобождението на Родопите от турско робство и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, което е организирано от българи от Беломорието, Одринска Тракия и Македония. Откриването на монумента бе в 18 часа в четвъртък, а ден по-рано трикольорът бе осветен на церемония в смолянския катедрален храм "Св. Висарион Смоленски". Събитието стартира с дефиле на стотици гайдари, които се бяха подготвили специално за традиционния Роженски събор. Общо над 7000 участници от всички фолклорни области на България са се записали за участие на събора, който ще продължи до края на седмицата. Ще има участие и на състави на българи от Украйна, Северна Македония и Сърбия, както и много индивидуални изпълнители на български фолклор от страната и чужбина. Празничната вечер продължи с грандиозно шоу заря и изпълнение на „Моя страна, моя България“ от българчета от Молдова, Румъния, Украйна, Северна Македония и Албания.

Полицаи и военни превзеха поляните под пилона.

 Полицаи и военни превзеха поляните под пилона.
Бойко Кичуков

Изпълнители

На сцената за празничното събитие се качиха изпълнители от фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. Тържественият спектакъл продължи с показване на фрагменти от исторически картини, прочитане на части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, както и на строфи от най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков. Изпяха се емблематични песни за България, а фурор на сцената предизвикаха бесарабската българка Лилия Семкова, кипърката Християна Лоизу и хор „Ваня Монева“. Патриотични маршове и музика изпълниха специално за събитието Гвардейският представителен духов оркестър и ансанбълът на Въоръжените сили.

ЗАПОЧНА СЕ: Трескава подготовка за издигане на най-високото знаме на Балканите (ГАЛЕРИЯ)