0

П ланински спасители от Банско не успяха да открият и в четвъртък 70-годишния Пламен Христов от София, който изчезна в Пирин планина в понеделник.

Мъжът, който е опитен планинар, продължава да е в неизвестност. Той тръгнал да изкачва връх Вихрен. Акцията приключи към 16:00 часа заради гъстата мъгла, както се случи и предния ден. В издирването участваха само планински спасители от ПСС-Банско. Както съобщи "Телеграф" те използваха и дрон, който снима района пъд връх Вихрен, но без успех.

Сигнал за инцидента бе подаден от сина на изчезналия мъж. Планинарят паркирал колата си в местността Шилигарника. За последно се обадил на близките си, за да им каже, че е на 10 минути от върха. Оттогава следите му се губят.

Под връх Вихрен има сняг, лед и камъни. Едно подхлъзване там може да е фатално, споделиха спасители. Столичанинът е опитен планинар, но не е спазил едно от основните правила – при такива рискови преходи да е в група с други планинари, а не сам. За да може веднага да се подаде сигнал при възникване на инцидент и да има кой да помогне на пострадалия.

Междувременно стана ясно, че спасители се опитват да стигнат до ранен турист в Рила. Сигнал за инцидента подали самият пострадал и свидетели на случилото се. Раненият е локализиран. Той е със сериозни контузии и съмнение за фрактури на краката.