0

З ловеща находка шокира спасителните отряди, които вече седмица търсят изгубилия се опитен планинар Пламен Христов под връх Вихрен, предаде БГНЕС.

При преглеждане на кадри от мисията с дрон, облетял периметъра на предполагаемото изчезване на Христов на 30-ти декември, са били открити кадри, наподобяващи човешко тяло.

Веднага спасителни екипи от Банско и Рила тръгват към мястото, като откриват трупа на издирвания Христов.

Неочаквано в близост до тялото на починалия е намерено второ тяло на загинал мъж с видими фрактури по ребрата, като се предполага, че е претърпял произшествие в планината. Тялото на втория загинал - възрастен мъж, - е открито без документи за самоличност и към момента не е ясно кой е той.

Предполага се, че е човек, който е тръгнал да търси 70-годишния Пламен Христов.

Планинските спасители са категорични, че държавата трябва да осигури летателна машина. В противен случай телата може да останат и в Пирин планина. Защото труповете не могат да да бъдат свалени на ръце от спасителите. Липсата на снежна покривка не позволява моторните шейни да бъдат включени в акцията.

„Веднага тръгна група от 20 спасители, чиито животи са поставени под риск, към мястото, където е тялото на изчезналия Пламен Христов.

Двата трупа са намерени в улей от западната страна на връх Вихрен. "Проблемът е, че е много високо, има много клек, няма как да ги извадим, защото рискуваме живота на спасителите. Само с хеликоптер можем да свалим телата безопасно за всички, които участват в акцията”, увериха от ПСС- Банско. Под връх Вихрен има сняг, лед и камъни. Едно подхлъзване там може да е фатално.

В полицейските управления в близките населени места няма сигнали за втори изчезнал човек, освен Христов, затова разпознаването на втория труп ще отнеме време.