0

 

В неделя, на поляната срещу конната база в Борисовата градина, специалисти ще запознаят собственици на домашни любимци с правилника за движение с куче в градска среда и с това как спазването и познаването на законодателството за защита на животните пази правата им. Инициативата е част от проекта „На ти с кучето 3: Не си сам в парка“.

.

 .
Facebook

Предизвикателства

В рамките на събитието стопаните ще разберат как да научат четириногия си другар да ходи на повод, без да се дърпа, усуква и да създава опасност за минувачите.

Участниците ще могат да се явят на своеобразен „изпит“ с решаване на листовки, а издържалите го ще получат кърпа с надпис „Имам нужда от дистанция“. Голямата награда е професионална фотосесия на спечелилия и неговия любимец. На финала ще ви поканим да се включите в общо видеопослание за популяризиране на правилника и инициативата “Жълто куче”. 

Организаторите подчертават, че не е задължително присъстващите да са със своя четириног приятел, но трябва да са готови да усвояват нови знания.

Бездомни

35 020 е броят на безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година, сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните – ВетИС. От данните става ясно, че броят им се е увеличил през изминалата година. В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 животни, от които 4653 са осиновени. 

Най-много животни са осиновени от областите София-град, Перник, София-област, Бургас, Велико Търново, като част от тях най-често заминават за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната. Инцидентите с нахапани хора обаче често са дело на домашни животни, а не на улични.