0

О коло 80 доброволци ще зарадват възрастни самотно живеещи хора в Ямболско.

Добрата инициатива „Бъди човек“ е по повод Успение Богородично – един от 12-те най-големи християнски празници. Доброволците ще обходят десетки села, за да доставят хранителни пакети на 200 души, които копнеят за човешко общуване. Те ще разговарят с тях за ежедневните им проблеми. 

Събирането на дарения и хранителни продукти продължава до 15 август, когато е големият празник, а разносът по домовете на възрастните хора ще е на 17 и 18 август, уточни пред БТА Деница Козарева, която е част от доброволческата инициатива.

Над 100 са църквите и манастирите в страната, които празнуват храмовия си празник на Успение Богородично. Засилен трафик в сряда и четвъртък се очаква към Рилския манастир. 20-ина полицаи ще са в района на манастира. Засилен трафик се очаква и в следващите дни, тъй като от 16 до 19 август на Седемте рилски езера ще се проведе съборът на Бялото братство. В района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите също ще има засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат инциденти и нарушения на обществения ред.

Литургия

За Варна 15 август е и празник на града. Сред традиционните събития е тържествената света литургия по случай Свето Успение Богородично – Ден на Варна, която ще бъде отслужена в Катедралния храм.

Празнична програма тръгва от 15 август и в Самоков, ще продължи чак до 21 август, когато православната църква отбелязва деня на покровителя на Самоков - свещеномъченик Симеон Самоковски. Преди канонизирането му празник на Самоков е бил празникът Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица), когато своя храмов празник чества най-голямата църква в града. Пет от шестте църкви в Самоков носят името на Богородица.

Ограничения

Със заповед на кмета на община Троян Донка Михайлова временни ограничения в дните от 14 до 18 август ще бъдат въведени и по пътя към Троянския манастир „Успение Богородично“. Посетителите ще бъдат насочвани към обособени паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около манастира и по обходния маршрут за движение. Очакват се хиляди хора от страната, защото освен храмовия празник на Троянския манастир тогава ще се проведе и традиционният панаир на занаятите в село Орешак.

Гръцката полиция затяга мерките по магистралите

Гръцката полиция въвежда специални мерки по националните магистрали във връзка с очакваното натоварено движение преди празника Успение Богородично на 15 август, информира „Катимерини“.

Те включват специални патрули по пътищата в страната, строг контрол за опасно шофиране и ограничения върху движението на камиони по време на пиковите часове и периодите на натоварен трафик. Ще има засилено полицейско присъствие и специални патрули в рисковите участъци от пътната мрежа, където стават по-често катастрофите. Ще бъде регулирано движението на входовете и изходите на големите градове, където се очаква засилен трафик. Мерки, свързани с трафика, ще има и около летища, пристанища и гари. Ограниченията за движение на камиони ще засегнат и превозните средства над 3,5 тона. В Гърция 15 август е официален празник и неработен ден.