0

С толичният булевард "Витоша" отдавна вече не е в средата на класацията на най-скъпите търговски улици в света. След пандемията от коронавирус той вече се позиционира като една от най-евтините търговски улици с месечен наем от 50 евро/кв.м. Това показва класацията на международната консултантската компания за бизнес имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), представлявана у нас от "Фортън".

Основните търговски улици на Ню Йорк, Хонг Конг и Милано водят световната класация Main Streets across the World. Тя излиза след 2-годишна пауза заради пандемията от Covid-19.

Софийският булeвард "Витоша" се нарежда на 47-а позиция от общо 53 за Европа в класацията за най-скъпите търговски улици. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на популярната столична дестинация е малко над 50 евро/кв. м. Това е с 10% по-малко спрямо нивата от 56 евро/кв. м през 2019 година.

"Въпреки че наемните нива на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, тенденцията е към плавно повишаване и връщане към нивата от 2019 година", коментира Красимир Петров, мениджър "Управление на имоти и активи" във "Фортън".

Той допълни, че от булевард на модните брандове, известният като "Витошка" булевард, продължава да се развива като място за забавления с множество ресторанти и заведения.

"Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица", посочи Красимир Петров. По думите му макар и повечето от съществуващите магазини на централната търговска улица да са по-скоро тип flagship обекти, все повече се обръща внимание на икономическото им представяне.

Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда също е ограничено, тъй като сградите там са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.

Прочутата френска улица "Шан-з-Елизе" изпада от топ 3 на най-скъпите улици в Европа и заема четвъртата позиция с месечен наем от 922 евро/ кв. м. Въпреки това пет от 10-те най-скъпи търговски улици на Стария континент се намират в Париж, сочи проучването.

Номер едно е улица "Монтенаполеоне" (Via Montenapoleone) в Милано с 1212 евро/кв.м месечен наем.

Следва я "Ню Бонд Стрийт" (New Bond Street) в Лондон с месечен наем от 1195 евро/кв.м.

Третата позиция е за улица "Кондоти" (Via Condotti) в Рим с нива от 1034 евро / кв.м месечно.

На Балканите най-скъпата търговска улица е в Атина с месечен наем от 300 евро/кв.м. Истанбул не присъства в класацията.

Наемите на основната търговска улица "Княза Михаила" в Белград в съседна Сърбия са 82 евро/кв. м месечно (42 позиция в класацията). На последното 53-то място е търговската улица на Скопие с наеми от 30 евро/кв.м.

Непосредствено преди София в класацията е булевард "Виктория" в Букурещ с месечен наем от 53 евро/кв. м.

В световен мащаб най-скъпата улица отново е "Пето авеню" в Ню Йорк с месечен наем от 1756 евро/кв. м. Търговската улица бележи ръст на наемните нива от 14% спрямо преди Covid-19 пандемията.

Така основната търговска улица на Ню Йорк измести "Цим Ша Цуй" (Tsim Sha Tsui) в Хонг Конг, който преди пандемията беше лидер. Сега този търговски квартал се нарежда на втора позиция въпреки спада от 41% на наемните нива спрямо 2019 г.

На трето място в глобален план се подрежда първенецът в Европа - миланската улица "Монтенаполеоне".