0

З оологическата градина в София е новият дом на група изключително красиви и екзотични маймуни - колобуси, съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов пред БТА.

Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни заграждения, посочи той. Имаме група от осем маймуни, даже в момента имаме и едно малко, което е прекрасно, каза Бориславов. Групата е пристигнала от Унгария съвсем скоро и известно време се е адаптирала към новите условия.  

Зоологическа градина - София

В зоопарковете животните привикват към географските условия на даденото място, топлите месеци се чувстват прекрасно, по-сложно е единствено през зимния период, защото зимите могат да бъдат студени, въпреки че последните са по-меки, обясни той.

От Зоологическата градина в София очакват и потомство от някои от своите обитатели. Става въпрос за котки и за тревопасни животни, уточни Бориславов. При нас винаги може да очакваме бебета, защото имаме толкова много животни, че не знаем кой ще ни изненада, коментира той. 

Вече навлизаме в "сезона на сладоледа" и в столичния зоопарк започва подготовката на замразените плодове и лакомства за нашите любимци, съобщи Добромир Бориславов. Научили сме нашите животни и те си ги чакат, добави той. Съвсем наскоро отбелязахме Световния ден на мечките и им раздавахме пити от клей с мед, за да ги накараме да се чувстват по-специални, коментира директорът на зоологическата градина. По думите му животните обожават замразените лакомства, защото им носят голямо разхлаждане в жегите. Бориславов разказа, че се стараят да раздават вкусните сладоледи и замразени лакомства в дни с повече посетители, за да могат хората да се насладят на радостта на животните.

Директорът на Зоологическата градина съобщи още, че предстои да бъде дадено предложение до Столичния общински съвет за увеличение на цените на традиционното зооучилище, което се организира през лятната ваканция, тъй като те не са адекватни на пазара. 

За информация за датите на тазгодишното зооучилище желаещите могат да следят сайта на зоопарка, обясни Христина Филипова от Екологичния научно-образователен център към Зоологическата градина в София. Тя съобщи, че екипът на центъра е разработил и образователна платформа с напълно свободен достъп за всички, които желаят да научат повече за зоопарка и застрашените видове, отглеждани там.

Платформата съдържа информация за зоопарка, игри, загадки, материали за оцветяване, подходящи за деца от 7 до 12 години. Материалите са систематизирани в отделни секции и могат да бъдат използвани за групови или индивидуални занимания на територията на зоопарка. Адресът на платформата е: https://zoodetectives.bg/learning-materials/, информират на Фейсбук страницата на Зоологическата градина.

Идеята на платформата е всеки учител, който доведе група, да може да разпечата материалите предварително и да проведе едно занимание в зоопарка, като "добавена стойност" към животните, които ще видят тук, обясни Христина Филипова.

Образователната платформа всъщност надгражда игра за мобилни устройства, наречена „Мисия Зоо Детективи“. В зоопарка има разположени табели с QR кодове и когато се сканира QR кодът, играта започва, разказа Филипова. Тя обясни, че играта има различни нива според възрастта на децата, пусната е още преди Нова година и има доста добри отзиви от посетители.