0

В Деня без автомобили в София днес са планирани редица инициативи. Заместник-кметът на Столичната община в направление „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев, заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Дания Биргит Сара Кондруп-Палмквист и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев ще дадат старт на инициативата, съобщиха от Столичната община.

Събитието ще започне в 10:30 часа на ул. „Ген. Й. Гурко“, в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“. Столичната община в партньорство с Датското посолство и Центъра за градска мобилност организират велошествие под наслов Happy Biking –Healthy Living. Велошествието ще тръгне в 11:00 часа от ул. „Ген. Й. Гурко“, в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски", и ще премине по маршрут до Южния парк и обратно.   

От 9:30 до 19:00 часа ще остане затворено за автомобилно движение карето между ул. „Ген. Й. Гурко“, ул. „Алабин“, бул. „Витоша“, бул. „Кн. Александър Дондуков“ , бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г.С Раковски“, без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се допускат преминавания на живеещи, както и автомобили, обслужващи събития и церемонии в зоната.



На ул. „Ген. Й. Гурко“ през деня ще се състои изложение на алтернативни на автомобила средства за придвижване в града – е-скутери, велосипеди под наем, електрически градски и планински велосипеди и други. Ще бъдат представени и най-новите електробуси, част от пилотна услуга „автобус при поискване” и разработеното приложение за ползване по проекта на Столичната община INNOAIR. 

Инсталацията „Ти си София, София е зелена“ ще покаже напредъка на София като зелен град. Днес ще заработят и първите две камери за преброяване на велосипедистите в София, изработени от Техническите университети в Габрово и София, също по проекта INNOAIR. 

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия, в която София ежегодно се включва. Целта й е намаляване на задръстванията, въглеродния отпечатък и отрицателния кумулативен ефект в града. Мотото на тазгодишната кампания е „Комбинирай и се движи” и насърчава пешеходното и велосипедното придвижване.