0

Д ронът убиец, който морето изхвърли на скалите край село Тюленово, близо до нос Шабла, може да е част от руска провокация към България. Това коментира пред „Телеграф“ военният експерт Илия Налбантов.

„Аз разглеждам и версията, че това е целенасочено манипулирано средство от страна на руснаците, които може да са го прихванали или дори те да са го произвели. Така може да се търси друг политически ефект и да бъде ангажирана в конфликта страна - членка на НАТО. Виждате провокациите в Полша, след това в Румъния“, допълни Налбантов. Той е категоричен, че трябва да се търси експертизата на Украйна за изясняване на случая.

ВЪН ОТ ОПАСНОСТ: Взривиха мината върху дрона край Тюленово

Версия

Откритият дрон е произведен в Украйна и бил част от атака срещу полуостров Крим преди около 10 – 14 дни. Тази версия лансира експертът Димитър Ставрев от „Клуб Криле“. По негова преценка апаратът е UJ-22-Аirborn.

„Най-вероятно е бил подавен с руската система за Ракетноелектронна борба (РЕБ). Загубил е управление, но е продължил да лети, докато изразходи горивото си. Плавно е паднал във водата и за това мината не се е взривила. По корпуса й има ръжда и може да се предполага, че обектът е престоял в морето и морското течение го е довело до нашия бряг“, коментира Ставрев.

Фактология

Районът около село Тюленово бе отцепен късно вечерта в неделя след сигнал за открито върху скалите край морето летателно средство. В социалните мрежи първо бяха публикувани снимки от Радослав Русев. Според него от спешния телефон 112 помислили, че сигналът е фалшив. Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база – Варна, бе задействано рано сутринта вчера. След пристигането им в Тюленово петимата военнослужещи са установили, че към дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. На място специалистите са преценили да го унищожат с контролиран взрив, което бе направено в 11.00 часа.

ИЗВЪНРЕДНО: Откриха дрон с бомба край Тюленово! (ВИДЕО)

Дебат

Парламентарната комисия по отбрана се събра на извънредно заседание в понеделник следобед и изслуша министъра на отбраната Тодор Тагарев. Към него бяха отправени критики относно забавянето на реакцията от страна на армията, както и заради нарушената униформа, с която бяха снимани военните, докато обследваха дрона. Те се бяха съблекли по потници и се видя как пушат цигари.

Какви бяха политическите реакции след открития дрон с боеприпас край Тюленово?!

„За мен е по-важно, че е свършена работата и случаят приключи благополучно. Ще обърна внимание за формата, но е по-добре да се действа професионално, отколкото да се появят хора с парадни униформи. Аз научих за открития дрон в 6.20 сутринта. Не бих позволил екипът да работи на скалите край морето в тъмната част от деня. Има си механизъм за управление и мисля, че той е спазен. След сигнала от областния управител на Добрич, който е постъпил в 2.00 часа, модулният екип е потеглил в 6.10. Има протоколи, които трябва да се спазват. Държавата се управлява по определени механизми, не чрез Фейсбук“, коментира Тагарев.

Реакции

Цял ден в понеделник в социалните мрежи се въртеше информацията, че военен по потник се хлъзна и падна във водата до дрона убиец, а до него стоеше полицай с цигара в уста.

„По потници, защото напрежението е голямо и те са били изпратени да извадят уреда и да обследват. Напрежението е голямо, представяте ли си какво им е било отвътре. Видели са, че от цигара не може да се взриви и са пушили. Това е голямо напрежение“, защити военните и Илия Налбантов.