0

О чакваните страшни валежи ще ги отложим за друг път. Не че няма да вали, но няма да е това, което беше преди седмица, успокои с прогнозата си пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Ще има превалявания в Западна и Югозападна България, а в понеделник се очакват и слаби валежи покрай морето. В Югоизточна България се оформя сериозно засушаване, предупреди професорът.

В събота над по-голямата част от България ще е горещо, с максимални температури над 30 градуса, а на места термометърът ще се покачи до 33-34 градуса. Късно следобед над Западна България ще проникне малко по-хладен въздух и температурите в неделя и понеделник ще са между 25-26 градуса, а на изток по-високи с няколко градуса.

Минималните температури ще са от порядъка на 18-19 градуса, най-хладно ще е в понеделник и вторник, когато максималните ще са между 24 и 26 градуса.

Вторник идва ново затопляне и връщане на „нормалните“ 28-31 градуса. Очакват се локални дъждове в Западна България, Рило-родопския масив, но това не пречи да паднат повече от двайсет литра на кв. метър. Градушките, ако ги има, ще са в малък район и нисък интензитет и площ. Очаква ни топло, слънчево време, а температурата на морската вода вече е 24-25 градуса.