0

П риключи 32-ата българска антарктическа мисия.

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава към България от Южните Шетландски острови на Антарктида.

ВЕСТИ ОТ ПОЛЮСА! Проф. Христо Пимпирев: Чилийка ни завеща къща на Магелановия проток (СНИМКИ)

Българските учени могат да се похвалят с почти изцяло завършената научна лаборатория, за която бяха пренесени 80 тона материали, с помощта на полярния ни кораб, информира NOVA.

Тонове злато ни чакат на базата в Антарктида!

“Благодаря на целия екипаж за всеотдайната работа! Прибираме се вкъщи!”. С тези думи се обърна по радиоуредбата командирът на кораба капитан Николай Данаилов при неговото отплаване.

Ръководителя на 32-ата ни мисия в Антарктида проф. Христо Пимпирев отчете, че са завършени и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания. Тази година учените ни са работили в доста тежки условия - неблагоприятно море и ледова обстановка.

Антарктик No 1 проф. Христо Пимпирев пред „Телеграф“: Професионализмът смени романтиката в Антарктида

Тясното сътрудничество на българските полярници с чуждестранните експедиции продължи. На базата ни работеха учени от Турция, Португалия, Великобритания. Българинът Олег Василев пък се присъедни към турската експедиция.

Научно-изследователският ни кораб помогна на испанската полярна програма, освен с превозването на материал за техните бази „Хуан Карлос Първи“ и „Дисепшън“, но и откриването на полуостров Байерс на полеви лагер, в който освен 10 испанци работят и двама български палеонтолози.