0

Р ъководителите на спецслужби ще бъдат изслушвани ежемесечно на председателски съвет в парламента. Това предвиждат промени в правилника за работа на Народното събрание (НС).
Те бяха одобрени от временната комисия вчера, а до края на седмицата трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала. 

Незабавно

Министерският съвет ще изпраща до Народното събрание незабавно след приемането им всички актове, които са класифицирана информация и не подлежат на обнародване, когато се отнасят до периодични доклади на службите за сигурност, назначаване и освобождаване на ръководители на спецслужбите и др. Това гласи друга промяна в правилника. 


Решенията на постоянните комисии ще се приемат с мнозинство от присъстващите, но само ако за тях са гласували не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е лично.

Отхвърлено бе предложението за процедурни въпроси по начина на водене на заседанието думата да се дава на до трима депутати от парламентарна група, като председателят има право на обяснение до две минути по всеки процедурен въпрос.
БСП искаше да отпадне част от разпоредбата, която регламентира, че депутатите получават възнаграждението си само по банков път. Това обаче също беше порязано от временната комисия.

Отговор

Депутатите одобриха още срокът за писмен отговор от министър на депутатски въпрос да е десет дни от деня на искането и да не може да се отлага. 
Когато в Народното събрание се изслушва повече от едно лице независимо от броя им, да има общо два кръга въпроси към тях от парламентарните групи според други промени.