1

С упа топчета за 1,44 лв., кюфте за 1,28 лв. и френска селска торта за 3,58 лв. Това е част от обедното меню в Народното събрание, разпространено от икономиста на КНСБ Любослав Костов във Фейсбук. Оказва се, че супата в депутатския стол е по-евтина от трамвайното билетче, което струва 1,60 лв. 

"Обикалям по парламента цял ден по разни срещи и се отбих в депутатския бюфет да хапна. Това е менюто днес. Май инфлация няма в тази сграда. Или поне не усещам", написа синдикалистът в профила си в социалната мрежа, но по-късно постът му изчезна. 

От снимката на менюто става ясно още, че депутатите хапват таратор срещу 1,37 лв. и свинска пържола с топено сирене и гъби за 3,64 лв. Класическата гръцка мусака излиза на народните представители 3,20 лв., а филийка хляб - 11 стотинки. Най-солена излиза порцията панирани сиренца върху пюре от червена чушка, за която депутатите броят 3,96 лева. 

"Какво ще кажете утре всички да се нахраним тук?", предлага Любослав Костов.

Фейсбук/Любослав Костов


Проверка на "Телеграф" в края на миналия месец установи, че инфлацията не е стигнала до стола на депутатите и те хапват значително по-евтино в сравнение с който и да е щанд за топла храна или ресторант. Оказа се, че и вендинг автоматите им са по-евтини, а прословутото депутатско кюфте e заменено от гурме храни. 

Заплатата на депутатите пък към момента е малко над 5145 лева, като в нея не влизат парите, които получават за работата си в парламентарните комисии.