0

П ротестите пред Министерството на вътрешните работи (МВР) в София с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя продължават и днес. Недоволството е предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София.

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”. Момчето на 15 години почина от удара. В днешните демонстрации се включиха близки на загинали в пътнотранспортни произшествия. 

Във вчерашните протестни действия се събраха десетки хора пред сградата на МВР с искане за по-строг контрол на пътя. Министър-председателят акад. Николай Денков свиква извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. Там той заяви, че трябва да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне. В брифинга участие взе и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който каза, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да се счита за умишлено убийство. 

"Как може на пиян човек да му се позволи да се качи в автомобила си. Това е проблем на обществото, на цялото възпитание и на корупцията. Мерките и наказанията, които са предвидени за нарушаващите закона, са изключително леки". Това коментира пред NOVA Ина Арсова - сестрата на 15-годишния Филип, който беше блъснат и убит в София.

„Това не е инцидент, а безпощадно убийство. Не знам какво повече да кажа. Колко години трябва да чакаме, за да се случат промените. И да не губим по такъв начин децата и младите хора. Да не остават безнаказани всички, които са се провинили. Конфискуване на автомобил – това ли е най-голямото”, попита Арсова. 

Сестрата на момчето настоя да стане ясна самоличността на жената, която е била в колата, заедно с пияния шофьор.

„Да обясни как му е позволила да шофира. Защо не ѝ е взета проба за алкохол. Тя е била съучастник в това убийство. Не е невинна. Нейното дете по тези стъпки ли ще тръгне”, каза още Арсова.

По-рано днес Софийският градски съд остави в ареста Петър Тодоров - обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняването на смърт на 15 годишното момче.