0

П равомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници.

Това каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, при представянето на подробности за началото на планирания регионален и национален тест на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за бедствия, опасности и аварии.

Стъпки

Джартов обясни, че решението за предупреждение е последната стъпка, след като преди това са се наблюдавали определени процеси и явления, които да показват, че наистина се задава опасност за населението. В съобщението за предупреждение ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще има подробности за опасността.

Сигнал

Днес в различни области на страната ще има тест между 12:00 и 12:30 ч., като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия. Tестовото съобщение ще бъде придружено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след получаване. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор. На 29 ноември ще има национален тест. Институциите навсякъде в страната са уведомени, че предстои тестване на системата, която трябва да заработи догодина.

Такива съобщения ще получават потребителите от днес до 29 ноември.