0

П ланински спасители от Банско и Сандански не успяха да открият днес 69-годишния Пламен Христов от София, който изчезна в Пирин планина.

Мъжът е опитен планинар, екипиран е добре. Той е в неизвестност от понеделник, когато е тръгнал да изкачва връх Вихрен.

Акцията е преустановена в следобедните часове, тъй като високо в Пирин планина има много гъста мъгла. Утре издирването ще бъде подновено.  

„Петима наши колеги и девет от ПСС-Сандански бяха в района на върха, проверяваха и трите пътеки, които водят към Вихрен. Сигнал при нас бе подаден в понеделник в късния следобед от сина на изчезналия планинар. Автомобилът му е паркиран в местността Шилигарника. Знаем, че мъжът се е обадил в 17:10 часа в понеделник и е казал, че е на около 10 минути от върха”, казаха от Планинската спасителна служба в Банско.

Под връх Вихрен има сняг, лед и камъни. Обстановката не е много благоприятна за подобно изкачване. Едно подхлъзване там може да е фатално, споделиха спасители. Макар че търсеният от тях столичанин е опитен планинар, той не е спазил една от основните правила – при такива рискови преходи да е в група с други планинари, а не сам. За да може веднага да се подаде сигнал при възникване на инцидент и да има кой да помогне на пострадалия.