0

У дължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, предаде NOVA. 

"Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС: 15 вида лекарства за диабет дефицитни

Проф. Гетов подчерта, че ведомството системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. „Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг. От началото на годината, за месец януари има подадени три сигнала за липсващ инсулин, в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са само два – в Перник и от Пловдивско”, обяви той.

По думите му до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области”. „Тоест като цяло можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец”, подчерта Гетов.

И допълни: "За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки".