0

О коло 15 вида инсулин са дефицитни в аптечната мрежа у нас. Това коментира пред вестник „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му забраната за износ на лекарства за диабет трябва да продължи. Тя е в сила до края на февруари. „Според мен паралелният износ продължава да е фактор, защото има продължаване на забраната месец за месец, което дава някакви надежди на износителите, че след една седмица тя ще падне. Те задържат лекарствата доколкото е възможно и доколкото им позволява срокът на годност. Най-вероятно освобождават партиди с по-къс срок на годност. Това е една от причините. Друг фактор са малките доставки от притежателите на разрешение за употреба. Очевидно и това е фактор“, коментира Николай Костов. Независимо дали недостигът се дължи на паралелен износ или намален внос забраната за износ трябва да остане, защото когато изнесеш дефицитни лекарства, не може да се получи нищо друго освен още по-голям дефицит. Логично е тази забрана да продължи, категоричен е той.

Сигнали

Проблемът с липсващия инсулин е от почти година, коментира и председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Миналата седмица в пациентската организация отново имало сигнал за липсващи медикаменти.

Оказало се, че в цял Ловеч в нито една аптека не е бил наличен инсулин. Това е причината от асоциацията да обходят различни аптеки в Ловеч, Пловдив и София. „В другите два града не във всяка аптека бяха налични от всичките видове. Ако на едно място човек намери единия вид, се принуждава да обикаля в търсене на другия, защото по принцип диабетиците получават два вида инсулин – бавен и бърз“, разясни още тя. Фармацевтите й споделили, че самите те получават по няколко инжекции.

Доставки

По думите й е крайно време да се направи проследяване на доставката и движението на инсулина. “Фармацевтичните компании, които ги доставят, знаят колко инсулин е необходим, защото получават информация от НЗОК и те го доставят. Тогава се питаме: Къде е тогава инсулинът?“

Очаква се Министерството на здравеопазването да вземе решение дали ще продължи забраната за износ. От ведомството съобщиха, че  извършват постоянен систематичен мониторинг и анализ, в това число и чрез регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция по лекарствата, относно наличието на този тип лекарствени продукти и разпределението им в лекарствоснабдителната верига в страната.