0

Ф инансова помощ от държавата за най-засегнатите от наводненията райони може да има най-рано в средата на юли. Това стана ясно на среща на кметовете на Врачеш, Берковица, Етрополе и Монтана с вътрешния министър Калин Стоянов.

Той ръководи междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но тя не може да започне работа, преди да бъдат назначени заместник-министри в министерствата.

„Хората искат всичко да им бъде направено, за да могат спокойно да си стигнат до дома и да се приберат при семействата“, заяви кметът на Берковица Димитринка Каменова.

Кметът на Етрополе Димитър Димитров обясни, че има готов проект, но няма как да се задвижи, защото комисията по бедствия и аварии не е структурирана още.

Междувременно обстановката на Балканите също се усложни заради лошото време. Вчера проливен дъжд предизвика наводнения в Анкара, а движението по ключови булеварди бе блокирано. Много улици в турската столица за минути се превърнаха в реки. На много места имаше проблеми с трафика. И автомобили останаха на пътя.

Жертва

Проливните дъждове, залели Северна Гърция, взеха и една жертва. Мъж е открит мъртъв в планината, след като е паднал в река. Най-големи щети има около Солун, както и на полуостров Халкидики. Река Ропотамо, която преминава през Солун, е повишила нивото си, затлачила се е и е преляла. Наводнена е къща в близост. Живеещите в нея са успели да се спасят на по-горните етажи. В понеделник след подобрение на условията плажовете около Солунския залив бяха осеяни от строителни материали и боклуци.

Северна Македония също пострада от лошото време, като в град Крива паланка, близо до границата с България, имаше значителни наводнения и щети. В Сърбия стихията разруши пътища и отнесе асфалт, библейският потоп доведе до обявяване на бедствено положение в 52 общини и над 200 души бяха евакуирани.

Ветрове

От вчера и във Великобритания вилнеят силни ветрове и градушки. Нахлува горещ и влажен въздух. Остава в сила жълт код за дъжд на много места в Англия, Уелс и Шотландия. А температурите са необичайно високи - близо 30 градуса. Поради особеностите на гръмотевичните бури се наблюдава парадоксът, че докато на някои места не е валял дъжд със седмици, други места, съвсем наблизо, са буквално „абонирани“ за проливни дъждове, градушки и светкавици. Докато в графствата Кент и Съсекс бе наложена забрана за поливане с маркучи заради силно намалелите количества питейна вода, в съседни графства се борят с наводнения.