0

О бщина Сърница ще реализира проект по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерството на околната среда и водите, Главна дирекция „Оперативна програма – Околна среда“ за изпълнение на проект: „Нулеви отпадъци - въвеждане на добри практики за превенция генерирането на битови отпадъци чрез обучения за компостиране и създаване на обществен екологичен център“.  Това съобщи кметът на най-младата община в Пазарджишка област Неби Бозов.

Община Сърница ще реализира проект по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерството на околната среда и водите, Главна дирекция „Оперативна програма – Околна среда“ за изпълнение на проект: „Нулеви отпадъци - въвеждане на добри практики за превенция генерирането на битови отпадъци чрез обучения за компостиране и създаване на обществен екологичен център“.  Това съобщи кметът на най-младата община в Пазарджишка област Неби Бозов.

Стойността на проекта е 391 000 лв. и ще се изпълнява за период от 18 месеца. Целта е формирането на общество с нулеви отпадъци, посредством повишаване на общественото самосъзнание за спазване на йерархията за управление и намаляване на количествата депонирани твърди битови отпадъци. Демонстрационният проект ще бъде реализиран на територията на общ. Сърница.

В рамките на проекта се предвижда създаването на екологичен център за повишаване осведомеността и формирането на общество с нулеви отпадъци, който ще бъде обособен в сградата на Културния дом в гр. Сърница. Предвиждат се строително-монтажни работи за поставяне на климатична и вентилационна инсталация. Ще бъде осигурено и обзавеждане и оборудване за залата – LED екрани, проектор, екран за проектиране, аудио система, маси, столове и др.

На 150 домакинства от общината ще бъдат раздадени контейнери за домашно компостиране, като участниците ще преминат през специализирано обучение за извършване на тези дейност, употреба на контейнерите и последващо прилагане на компоста. Ще се изготви програма за нулеви отпадъци на общ. Сърница. Ще бъдат организирани кампании за популяризиране на резултатите.