0

П ожар изпепели покривните конструкции на хотелския комплекс „Чифлика“ и възрожденската къща Аенски в старинната част на Казанлък, сигналът е бил подаден към 23,55 часа от служител на комплекса, който позвънил на телефон 112 след като не успял сам с подръчни средства да загаси пламъците.

Първоначално на място е отишъл един специализиран екип на местната противопожарна служба, последователно са пристигнали още две коли, които успели да локализират огнището към 5,00 часа на 2 май. Огънят е унищожил 250 кв от комплекса, който е собственост на частен хотелиер и почти толкова от покрива на близката възрожденска къща Аенски, притежание на казанлъшкия исторически музей „Искра“.

Първоначалните данни сочат че причината е късо съединение в електрическата мрежа, но предстоят огледи през деня и назначаването на технически експертизи, уточниха от РД ПБЗН . Стара Загора. Няма данни при пожара да са пострадали клиенти , имало е само един човек, който е бил изведен на безопасно разстояние. Хотелският комплекс Чифлика се намира в старата част на град Казанлък и е част от богатото културно – историческо наследство на „града на розите”, тъй като се помещава в изцяло реставрираната в семеен стил Байрактарова къща.

Сградата е паметник на културата, тя е строена през далечната 1851 година. След реставрация преди повече от три десетилетия е превърната в място за отдих и почивка, пригоден за модерен начин на живот с всички удобства .Хотелът има 15 стаи и студио, механа и лятна градина. Само по случайност пламъците не са прехвърлили тясната уличка и не са стигнали до дома на големия художник академик Дечко Узунов, където има постоянна експозиция. На снимките Моменти от гасенето на среднощния пожар Пресс тв - Казанлък