0

"Промяната продължава вече 10 месеца, но с негативни рекорди. Промяната доведе до над 9 млрд. лв. разходи само за един месец. Правителството на Кирил Петков трябва да каже за какво са дадени тези пари през декември. Това каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг от централата на партията. Промяната доведе до намаляване на фискалния резерв също. "Българите обедняват и бизнесите фалират, искаме спешни и адекватни мерки за овладяване на галопиращата инфлация", допълни той.

"Това е само един кратък анализ. Шах може да играе всеки. Днешната ни пресконференция беше продиктувана от един анализ във вестник. Ако имам някакъв упрек към колегите, е че времето на ПР отдавна мина. Управляващите не може да не са виждали тези числа и тренда нагоре и да не са направили компенсиращи мерки. Има инструменти и техники, много работа, но 9 млрд. за декември, което е скрито от обществото и да не се коментира от медиите, да не се говори за 9 млрд. рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. са по доверителни сметки. Да и ние сме го правили, но ние давахме по 1 млрд. за саниране, за да гарантираме за следващата година. Слагали сме ги за строителство, за да знаят строителите, че ще могат да строят. След приказките си по нас, съм сигурен, че тези хора няма да построят нищо. Ще ги питам защо спряха евтините договори. Страх ги е", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Продължаваме да сме без бюджет за 1 път е историята на България. Продължаваме да сме единствени без План за възстановяване. Това са елементарни неща. 


Искаме прозрачност и да кажат за какво ще отидат тези 9 млрд. лв. Лъжат пенсионерите – щяха да има дават 120 лв., сега им дават 60 лева", каза още бившият премиер.

"Сега имаме нова цена на газа. Това поскъпване изправя топлофикации пред фалит. Няма никакви мерки, Кирил Петков вчера каза, че въпросното увеличение на газа не е обсъдено с тях. Дори секретарят на президента Димитър Стоянов публично се възмути.  Новите управляващи трябва да знаят, че КЕВР е независим регулатор", посочи депутатът Делян Добрев.

Лидерът на ГЕРБ коментира и договорите за азербайджански газ. „Поколения политици са водили с азерите добросъседска икономическа политика. Помните, когато с Алиев откривахме заедно европейските игри в Баку", каза той.

„Чувам вече, че има остро писмо, което се крие. Дали е така, не мога да знам. Аз бих посъветвал премиерът да разпореди на ДАНС да се намери кой и как е изтекъл договора. Те ще пострадат от това, после ще пострадаме и ние. И ако не се намери виновник, съмненията са, че се прави умишлено. А той изтече ден, след като „Булгаргаз" го даде на Министерския съвет. Господин Павлов, който ръководи „Булгаргаз", беше служебен министъра в правителството на Радев, сегашният също. Ударът по „Булгаргаз", който се готви, ме води до мисълта, че искат да правят нещо с „Булграгаз”, коментира Борисов.