0

О тговорността за високите цени и инфлацията може да не е на настоящото правителство, но решенията са в неговите ръце. Това се казва в становище на КТ "Подкрепа" за проектите на бюджета за 2022 г. и на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. Синдикалната организация отправя редица критики и изисквания с чието изпълнение смята, че Бюджет 2022 ще бъде значително по-обоснован и устойчив.

Според КТ "Подкрепа" без актуализиране на заплатите финансовият удар от енергийната криза ще се поеме изключително от домакинствата, а разполагаемите доходи на гражданите ще бъдат редуцирани значително.

От синдиката заявяват, че бедността и неравенствата в страната са една от основните бариери пред планираното от правителство влизане в еврозоната, а гражданите и бизнесът се нуждаят от спешно нормализиране на цената на електроенергията, което може да се случи само чрез ограничаване на износа ѝ и връщането на юридическите лица на регулирания пазар.

"Проблемите не търпят отлагане. А бъркането все по-дълбоко в държавния бюджет за компенсации може само да доведе до още по-голяма концентрация на богатство в ръцете на шепа представители на бизнеса, докато голяма част от фирмите фалират, редом с българските граждани", коментират още от КТ "Подкрепа".

Във връзка с проекта на Закон за бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. синдикатът настоява да бъде преразгледана политиката на замразяване на доходите на заетите в НЗОК, чиито задължения нарастват, включително поради необоснованото навлизане на нови болници и разрешаването на допълнителни дейности на съществуващи такива. Според КТ "Подкрепа" практическото прилагане на тези дейности и произтичащите от това професионални ангажименти следва да бъде обезпечено чрез завишаване на средствата в графа "разходи за персонал" с 10% или промяна на средствата от 56 223 700 лв. на 61 846 070 лв., което е увеличение с общо 5 622 370 лв. От синдикалната организация посочват също, че неудовлетворителното заплащане води до засилено текучество, като в някои структури на НЗОК достига до неуправляеми размери, а хроничната липса на служители с медицинско образование рефлектира върху качеството на дейността.

"Вследствие на увеличения размер на минималната работна заплата, на осигурителните доходи, увеличаването на възрастта за пенсиониране, нарасналата инфлация и други фактори, бюджетът на НЗОК се увеличава с 604 437 хил. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери. В допълнение очакваме заявената от Вас политика на непримиримост към сивата икономика и недекларирания труд също да имат позитивен ефект върху финансовото състояние на Касата", заявяват от КТ "Подкрепа".

От синдиката отбелязват още, че наред с това се увеличават и отговорностите и задълженията на заетите в регионалните здравноосигурителни каси: "От 2012 г. досега в НЗОК непрекъснато нараства обема на работа, информационния поток, динамиката, натовареността и задълженията на служителите, изискванията за все по-висока квалификация, стреса, включително благодарение на бързо променящата се нормативна база. Консултациите с граждани и договорни партньори са ежедневни. Увеличава се и отговорността с извършване на плащания за милиони левове. Специалистите са ангажирани също с договаряния, контрол преди заплащане, последващ контрол, жалби, съдебни дела, заверка на рецептурни книжки и много други дейности както в национален, така и в европейски аспект.

По отношение на проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. КТ "Подкрепа" одобрява направените стъпки за увеличение на пенсионните плащания, обезщетенията за безработица и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст с уточнението, че част от тези решения е трябвало да бъдат взети преди години, като например уеднаквяването на минималния осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводителите с този за останалите работници. "Същевременно трябва да обърнем внимание на редица дефекти, които не са адресирани и в настоящия бюджет и които биха внесли необходимата справедливост и солидарност в система, която изначално следва да притежава тези характеристики", заявяват от синдиката.