0

К омпактна група от 51 мъже и деца е била открита тази заран в малка горичка край новозагорското село Езеро, сигналът е бил подаден около 7,00 часа на телефон 112 от местен жител.

Компактна група от 51 мъже и деца е била открита тази заран в малка горичка край новозагорското село Езеро, сигналът е бил подаден около 7,00 часа на телефон 112 от местен жител.

При пристигане на дежурна група от РУ „Полиция“ – Нова Загора станало ясно, че мъжете се определят като афганистанци, които влезли в България през зелената граница. Повечето от чужденците са били съвсем леко облечени, някои от тях дори били с обувки на бос крак. Част от мигрантите са на видимо детска и юношеска възраст.Предполага се, че чужденците са били докарани до там с товарен автомобил, чийто водач по неизвестни причини е решил да ги изостави, обяснявайки им че се намират в близост с българо-сръбската граница. Започнали са първоначални разговори с афганистанците с цел пренасочването им към някой от центровете за бежанци в региона. Най-близкият е в новозагорската село Баня, но неговият капацитет е запълнен, а и там най-често биват насочвани семейни двойки, коментират запознати с обстановката.

Това е най-голямата мигрантска група, която е била задържана на територията на Сливенска област от началото на годината.Тепърва ще се изяснява къде точно са преминали граничната полоса и дали са ползвали подкрепата на турски и родни каналджии.

Село Езеро се намира само на 5 км от Нова Загора и до преминаващото от там трасе на АМ „Тракия“.

Група от 50 мигранти са задържани край Нова Загора, предаде наш репортер. Тепърва ще се установява произхода им. Те са открити в района между селата Езеро и Радево. Чужденците, повечето от които млади мъже, били открити в полето. Част от мигрантите били леко облечени, а някои нямали и обувки. 

Предполага се, че хората са били изоставени от каналджиите на черен път с обещанието, че се намират близо до сръбската граница.