0

Н ародното събрание ще обсъди на извънредно заседание по искане на депутатите от ГЕРБ напрежението между Украйна и Русия и намерението на НАТО за укрепване на източния фланг на Алианса.

Искането за извънредно заседание беше внесено в понеделник от 59 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ- СДС.

Председателят на Народното събрание насрочи  заседанието за днес в 15.30 ч. В мотивите си посочи необходимостта да бъде представена пълна информация след свикания вчера Съвет по сигурността към Министерски съвет.

В дневния ред е изслушване на министър-председателя, ресорните министри, както и на службите за сигурност и военното разузнаване.

Преди извънредното заседание парламентът ще проведе редовно - от 9 часа.

Междувременно влезе и в сила изискването депутатите да влизат в сградата със зелен сертификат. Въпреки това, голяма част от групата на "Възраждане", които са противници на COVID мерките, влязоха на работното си място без да дават доказателство без да показват такъв. „Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни“, обяви заместник-председателят на партията Цончо Ганев.

Малко по-късно същото заяви на влизане в Народното събрание и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той обяви, че няма сертификат и сравни мярката със забраната от 1941 г. в сградата на НС да влизат евреи. Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват.