0

П етата вълна на коронавируса, която тепърва се надига, вече заля над 700 медици. Това показват данните в Единния информационен портал. От миналата седмица се отчита ръстът на заразения персонал в болниците.

Само от 10 до 17 януари положителните проби сред лекари, медицински сестри и санитари, фелдшери и други здравни работници са се увеличили с 460. За сравнение през същия период на изминалата година броят им е бил 138. По-лесното предаване на новия вариант на вируса Омикрон предизвика проблеми с персонала в лечебните заведения в редица държави. Някои от тях дори предприеха отчаяни мерки. В Чехия например разрешиха на медици без симптоми да продължат да работят. В новия Национален оперативен план за справяне с пандемията е заложено, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да издават заповед за командироване на медицински специалисти между отделните болници.

През изминалата година коронавирусът е стигнал до над 9100 медицински служители. На 1 януари 2021 г., общо регистрираните случаи сред лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери и други здравни работници са били 8911. В първия ден на новата година броят им вече бе достигнал 18 080, а към вчерашния ден случаите вече бяха 18 864. Над 160 пък са жертвите в бяло, но както „Телеграф“ вече писа, страната ни не разполага със статистика на починалите лекари и медицински специалисти.

В същото време именно заболеваемостта сред персонала в болниците е един от факторите, по които ще се определя нуждата от допълнителни мерки. Основният обаче остава заетостта на интензивните легла. В София те вече са запълнени 71%, което поставя столицата във втори етап на плана.

Поради тази причина през настоящата седмица броят на леглата за лечение на пациенти с COVID ще бъде увеличен с около 10%. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова след среща с директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и общинския кризисен щаб. „Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за ковид пациенти“, посочи Фандъкова. Тя увери, че училищата и детските градини в София остават отворени, но ще бъде засилен контролът за носене на маски в градския транспорт. Освен това според Националния план в етап II трябва да се въведе наблюдение относно спазването и срока на валидност на зелените сертификати. Това означава на повече места ковид паспортите да бъдат сканирани и проверявани.