0

С метките за ток в следващите фактури ще бъде по-ниски. Това успокои премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание. 

Министър-председателят обясни високите фактури за декември с покачването на цената на електроенергията от лятото. 

"Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията, цената на газа. По-високите сметки са на база на новите цени, които бяха сложени миналото лято. Няма нови цени за битовите потребители. Новите мерки ще бъдат съвсем детайлно включени. Сметките на битовите потребителите са под мораториум. Те не са се вдигнали и няма да се вдигнат, докато мораториумът е на мястото си", увери Петков.

Премиерът изтъкна, че в момента властта работи усърдно при падането на мораториума да няма скок в цените. 

Той отбеляза също, че бизнесът е компенсиран със 110 лв. за ноември, 130 лв. за декември и е сложен таван от 250 лв., в зависимост от пазарните цени за януари.

Премиерът обърна внимание и на темата за пандемията. По думите му новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

„Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки”, каза още Петков.