0

Д а бъде сформиран инициативен комитет, който да работи за изработката и монтирането на внушителен кръстен знак над знаковата за казанлъчани местност Тюлбето, където се намира оригиналът на тракийската гробница, призова белетристът Петър Марчев, носител на наградата „Чудомир“ за миналата година.

Да бъде сформиран инициативен комитет, който да работи за изработката и монтирането на внушителен кръстен знак над знаковата за казанлъчани местност Тюлбето, където се намира оригиналът на тракийската гробница, призова белетристът Петър Марчев, носител на наградата „Чудомир“ за миналата година.

Авторът на „Ванга и други капани“, „Царичина и още 13 световни мистерии“, „Цепелин за 7-то небе“ и „Цигански роман“ написа в своя блог „Гласът на Казанлък“: „Кръстът за християнина е пазител на цялата вселена, Кръстът е за верните утвърждение, а за демоните - рана. В силата на Кръста се убеждават все повече българи, въпреки липсата на религиозно образование в училищата, въпреки разрушените дълголетни семейни традиции. Затова и никнат Разпятия вече из цяла България: може би най-красив е металният кръст в бургаския квартал „Меден рудник“, негово умалено копие има в град Камено, огромни кръстове има край Сливен и Благоевград, над Пловдив, Панагюрище, Провадия, Угърчин, на много места в Родопите, край Черепишкия манастир, даже над Енина и край Кънчево…

Нашият красив Казанлък също има нужда от Божията закрила. Днес хвърляме семената на тази идея, които вярваме, ще попаднат в добрата почва на вярващите ви, добри и христолюбиви сърца, скъпи съграждани. Ако имате предложения за формата, размера и материала на Кръста, ако искате да се включите в Инициативния комитет за издигането му, пишете ни! Всеки е добре дошъл, всяко мнение, всяко рамо са ценни…“.

Марчев очаква инициативата му да бъде подкрепена от старозагорския митрополит Киприан, който е отраснал в Града на розите и наскоро стана негов почетен гражданин.

През годините в района на Казанлък бяха правени опити за монтирането на кръстен знак, припомнят местните, един от тях е бил през 2014 година в района на известната Крънска бара. Монументът е съчетавал Звездата на Давид, полумесец и гълъб, като височината му е била 6 метра, идеята е била на местен бизнесмен, но след серия от скандали е бил демонтиран.