0

П ловдив зае четвърто място в гласуването за най-добра европейска дестинация в класацията на  туристическият сайт European Best Destinations. На първа позиция е словенската столица Любляна, на втора-испанският курорт Марбея, на трета- Амиен във Франция.

 

Пловдив зае четвърто място в гласуването за най-добра европейска дестинация в класацията на  туристическият сайт European Best Destinations. На първа позиция е словенската столица Любляна, на втора-испанският курорт Марбея, на трета- Амиен във Франция.

 

В гласуването са получени близо 500 000 вота от 182 страни.

Пловдивският кмет Здравко Димитров заяви, че това е голям успех за града и е доказателство, че той се развива и върви в правилната посока.

Тази неделя, списанието Forbes USA ще обяви пред  повече от 90 милиона пътешественици с висока платежспособност новината, че Пловдив е класиран на Първо място като най-добра културна дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и оповестената преди дни класация, в която градът попада сред 5-те най- добри европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата "Най- добра европейска дестинация през 2022-ра година“. На първо място е класирана Любляна, а Пловдив изпреварва градове като Рим и Истанбул. Водещият едноименен уебсайт за туризъм в Европа, класира Пловдив на първото място в разделите „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“, „Най-романтични дестинации в Европа“ , както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“.

Ресорният заместник-кмет Пламен Панов подчерта, че това на практика връща Пловдив на картата на Европа.

Днес в община Пловдив е получена официалната информация за спечеленото от града ни престижно четвърто място. В него Максимилиен Лежен, Главен изпълнителен директор на  сайта отбелязва, че само градовете класирани на първите пет места могат да използват титлата „Най-добра европейска дестинация 2022“ във всички свои комуникации, медийни изяви, уебсайт, реклама. Те също така могат да споделят тази титла и официално лого със своите партньори, местни хотели, ресторанти и магазини.

По пътя към 10-те топ дестинации, конкуренцията никога не е била толкова ожесточена, пише Лежен и допълва, че  Истанбул е получил държавна подкрепа от страна на Турския национален борд по туризъм, но дори и при такава огромна поддръжка, през тази година Пловдив е по-добре класиран от Истанбул и може да носи титлата Най- добра европейска дестинация за тази година. Това е градът, в който хилядолетната история, култура и наследство са в хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот", пише в сайта на конкурса.