0

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза академик Николай Денков, министър на образованието пред бТВ. 

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас.  

Денков каза, че разликата в продължителността е 25%. „Това трябва да се компенсира, затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, каза Денков. По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември. 

Той призна, че все още идеята за по-ранно начало на учебната година не се приема от обществото, но аргументите в повечето случаи не са сериозни. Учителите били несъгласни, защото се притесняват от допълнителните натоварвания.

"Предстоят преговори как те да бъдат компенсирани. Това е дискусия, която започнахме, не е приключила, когато сме готови ще обявим решението", обобщи Денков.

„Това, което виждаме също освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, каза Денков. Друг проблем, който очерта министъра на образованието е, че учебният материал не е съобразен с възрастта.

Относно материалът в учебниците Денков заяви, че особено по математика има най-много оплаквания. „Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите на министъра около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.