0

О ще тази седмица слагаме на заместник-министъра на земеделието охрана във връзка с работата по казуса с лабораторията на границата, каза премиерът Кирил Петков в Садово на среща със земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката на 31 май, предаде БТА.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обяви в края на май, че са били отправяни заплахи към него. В началото на юни, след заседание на парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията по казуса с фирма "Евролаб 2011 и граничен пункт „Капитан Андреево“, Христанов коментира, че на заседанието е била предоставена информация, която „хвърли повече светлина по темата и защо всъщност се налага държавата да встъпи в своите задължения и да поеме контрола над границата“. По повод изказването си,  че срещу него са били отправени заплахи, когато е започнал да работи по сигнали, свързани с пункт „Капитан Андреево“, Христанов тогава каза, че е сезирал компетентните органи и по случая се работи.

Днес премиерът Кирил Петков коментира, че за пръв път българско правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като отидох там, не можах да повярвам - в тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек, в лабораторията за животни нямаше една сламка на пода, коментира Кирил Петков и допълни, че това бяха "едни фиктивни лаборатории голяма част от тях,  които бяха там само да контролират вноса, кой да влиза и кой да излиза". Според премиера с работата по случая е поет риск, тъй като се спират парите на хора, "които са получавали много години милиони".