0

К омисията по външна политика одобри осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна и отхвърли двете предложения на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", касаещи осигуряването на военна помощ за Киев.

Одобреното проекторешение беше внесено от "Продължаваме промяната". То предвижда парламентът да даде мандат на правителството за осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна според възможностите на България.

Предложението включва също парламентът да даде мандат на МС за оказване на финансова и хуманитарна помощ за Киев, законодателни и организационни мерки в подкрепа на бягащите от войната украински граждани, както и цялостен пакет от мерки за преодоляването на последиците от наложените санкции в икономически аспект и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

"Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на Евро-атлантическа България.", се казва в мотивите към проекторешението. Предстои то да бъде разгледано от Народното събрание в пленарна зала.