0

П рограмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това съобщиха от американското посолство. Очакванията бяха първите самолети пристигнат началото на 2023-а, но по-рано премиерът Кирил Петков посочи, че забавянето ще бъде най-малко 2 години.

Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това съобщиха от американското посолство. Очакванията бяха първите самолети пристигнат началото на 2023-а, но по-рано премиерът Кирил Петков посочи, че забавянето ще бъде най-малко 2 години.

Тази седмица седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че липсата на доверие от американска страна към правителството ни може да стане причина за неспазване на сроковете.Съобщиението на посолството на САЩ опровергава твърденията.

„Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили”, обясняват от посолството.