0

М инистерски съвет и организацията на работодателите са постигнали консенсус по приемането на мерки, относно компенсации за цената на тока за бизнеса. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около идеята за реални компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно, заяви премиерът Кирил Петков.

Всичко над 200 лв. на мегават, изразходван ток от бизнеса, ще бъде компенсирано с 80% от държавата, гласи една от мерките. Правителството се договори, че цените, за април и за май месец за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата. По думи на Петков азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена връзката.

Разбрахме се, че заедно с бизнеса и профсъюзите да работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание. Той трябва да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са месечни", каза Петков. Премиерът съобщи, че се работи върху дългосрочен план, чрез който всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще му бъдат разходите му за енергия. 

Министърът на енергетиката също обясни, че над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. Относно цената на газа –  компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Очакват се и още мерки да бъдат представени като увеличени на пенсиите с над 20%, което се анонсира от социалния министър. Сред другите мерки, които се очакват да бъдат обявени, са увеличение на данъчните облекчения за родители – от 400 на 600 лева годишно за едно дете, 1200 лева за две деца, 1800 за 3 деца. Предвидени са и мерки за горивата – държавата да поеме 25 стотинки от всеки литър. Тази мярка ще се отнася за физическите лица.