0

Н идерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, цитиран от БНР.

В материала се посочва изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности. В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия. Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

Военният министър Драгомир Заков пък отговори с пост във фейсбук профила си, че ние сме лоялен член на НАТО и ЕС и стратегически съюзник що се отнася до опазване на класифицирана информация. Който твърди обратното, казва неистини, пише Заков. Той отказва да свърже забавянето на доставката на изтребители F-16 със скандалния случай с нидерландския пилот.