0

Д а проучим възможности за диверсификация на доставките на газ и да научим повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия. Това е една от целите на делегацията, която води вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, по време на работното си посещение в САЩ. Визитата ще продължи почти цялата седмица - до петък, 18 февруари.

Да проучим възможности за диверсификация на доставките на газ и да научим повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия. Това е една от целите на делегацията, която води вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, по време на работното си посещение в САЩ. Визитата ще продължи почти цялата седмица - до петък, 18 февруари.

Освен Василев в нея са включени още енергийният министър Александър Николов, както и представители от ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. По-късно стана ясно, че US посланикът у нас Херо Мустафа също ще бъде част от делегацията. Първата част от визитата започва във Вашингтон, където Василев и делегацията ни ще имат срещи с високопоставени лица в Белия дом, Държавния департамент, както и департаментите по търговия и енергетика и други.

Това по същество ще е втората поред среща в рамките само на две седмици между Василев и представители на Държавния департамент, след като преди дни той имаше разговор със съветника Дерек Шолей. Тогава анализатори изтъкнаха, че вместо с премиера Кирил Петков представителите на САЩ, които бяха у нас, са предпочели именно Василев. Сега пак той заминава за работно посещение там, като очевидно първоначалните разговори са подготовка за настоящите.

"Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси“, каза посланик Мустафа. И добави: „Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа и за ускоряване на глобалния преход към чиста енергия“. Предвидени са срещи с представители на американския бизнес.

След Вашингтон делегацията ще пътува до Питсбърг, за да се срещне с представители на "Уестингхаус" и да обсъди диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. Това по всяка вероятност е свързано с идеята за изграждане на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, анализът за което трябваше да направи „Уестингхаус“. В началото на 2021 година, в края на кабинета Борисов 3, бе анонсирана идея за хибридния модел за VII блок чрез оборудването за „Белене“. В края на 2021 г. се заговори, че бъдещият 7-и блок вече е привлякъл инвеститори - американска компания, която обаче е различна от “Уестингхаус“. Последните имат интерес в изграждането на блока и доставката на гориво за български реактори.

В Питсбърг делегацията ще посети Института за енергийни иновации “Уилтън И. Скот” към университета „Карнеги Мелън“, където ще се запознаят и с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия. Следващата спирка е Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките. Освен енергетиката при срещите си с висши американски официални лица и US компании Василев ще обсъди и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на IT технологии, развитието на инфраструктурата и други съвместни икономически проекти.