0

Р ешението за Северна Македония ще се вземе от парламента, въпреки че имаше големи очаквания  да има някакво решение още днес. Скоро време българската позиция ще стане европейска. Това което обещах, това се случи, няма никакви задкулисни действия. Това каза премиерът Кирил Петков след срещата в Брюксел за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания. Той увери, че позицията ни е била непроменена и разбрана от европейските лидери. Сега всички страни членки чакали българският парламент да даде крайното си решение.

Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори, защото хората разбраха, че българското правителство е това, което когато си даде думата, го изпълнява”, заяви Петков от Брюксел.

Премиерът направи и кратък коментар относно отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение. „Това, което той каза днес, е, че всъщност българската дипломация и българската позиция е това, което винаги сме се надявали да имаме. Предполагам, че е много трудно за него да го придвижи”, коментира Петков.

„Можем да кажем, че днес всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Доволен съм, че успях да направя комуникацията директно. Нямаше страна, която да каже „не го разбираме”. За нас най-важното е да защитим позицията си и не трябва да се поддаваме на различни реторики, каза Петков и по повод изречените по-рано думи от страна на Еди Рама.