0

В последните три месеца се е извършило повече работа, отколкото предишната цяла година, юни месец ще бъде завършено и България ще има диверсификация на газ. Това каза премиерът Кирил Петков от село Малко Кадиево по време на инспекция на газовата връзка с Гърция.

За ареста на Бойко Борисов

Искам да поздравя МВР, че са свободни да действат в посока, в която законът им дава възможност, това да не ги е страх да направят нещата, които трябва по закон да направят. Похвално е, това е единственият начин България да има промяна, когато недосегаемите вече не са над закона. Това, което вчера се случи е точно това, коментира Петков задържането на Борисов.

Той заяви, че преди ареста на Борисов е разпитван в МВР. "Разпитваха ме за разговора с г-жа Кьовеши и за доклада, който получих от Министерство на финансите, който свързва дейността на подминистерство на финансите - одитната агенция, която регулира еврофондовете, имаме явни факти, които показват, че подминистерство на финансите, когато е бил министър Горанов управляващ, има явни факти, че контролът не е бил там, посочи той. Знаем, че всичките сигнали са свързани. Корупцията не разграничава национални пари и евро пари. Това, че има сигнали за поведение на корупция, а и че има доклад на МФ, това са сигнали, предизвикали вчерашните действия на МВР, допълни той.

МВР най-накрая е свободна да действа както е по закон, без да се притеснява, че е бивш премиер, каза още.

Докато европейската прокуратура прави проверки, време е българската прокуратура да си влезе на мястото и да застане на страната на хората, надявам се, че ще се осъзнаят. Хора с престъпления се разхождат свободно, защото не действа държавното обвинение, но вече не мисля, че могат да скрият подадените неща от европрокуратурата, заяви Петков.

Относно визитата на американците

Много ясно искам да кажа на всички българи, никой не отива на никаква война. България ще продължава да подкрепя Украйна с хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на бежанци и работим координирано по източния фланг с НАТО. Решение за оръжия трябва да е консенсусно. Никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо във връзка с оръжия. Нито ПВО, нито ракети, чета във фейсбук, това са фалшиви новини. България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно, коментира премиерът.

Много странна фантазия трябва да има някой, да арестуваш някой, за да скриеш война, трябва да си луд, за да го кажеш, заяви Петково относно твърденията, че задържането на бившия премиер Борисов, е за да се прикрие "даването" на оръжия за Украйна.

Ако някога има решение за оръжия, то трябва да мине през парламента. Това не е еднолично решение. Давам гаранция, че всичко ще е прозрачно, посочи Петков.

Кирил Петков за арестите: Дали прокуратурата ще застане на страната на народа ще разберем следващите дни

ЖЕГА: МВР нахлу в чекмеджетата на Бойко (ОБЗОР+СНИМКИ)