0

В ъв връзка със съобщения в средствата за масово осведомяване Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на т.нар. Луковмарш, съобщиха от пресцентъра на ВАП.

Във връзка със съобщения в средствата за масово осведомяване Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на т.нар. Луковмарш, съобщиха от пресцентъра на ВАП.

Луковият марш ще се проведе за 18-а поредна година в столицата. Факелното шествие ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“. Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков. 

"В съответствие с правомощията си и на основание чл. 145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, ВАП сезира кмета на СО и директора на СДВР, в рамките на тяхната компетентност по Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за министерството на вътрешните работи, да предприемат мерки за опазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на евентуалното провеждане на т.нар. Луковмарш", посочват от ВАП. От там допълват, че следва да бъдат уведомени за взетите решения и предприетите действия.